Ideetje uit Australië: met een nummerplaat houden fietsers zich eerder aan de regels. Maar waar bevestig je hem?
In steeds meer westerse landen stappen forenzen over van de auto op de fiets. Maar in landen waar de fietsinfrastructuur te wensen over laat, leidt dat tot irritaties tussen fietsers en automobilisten. Fietsers voelen zich onveilig, en autorijders ergeren zich aan tweewielers die zich door het verkeer wringen.
Richtingaanwijzer en waarschuwingsgeluid
De zoektocht naar oplossingen leidt soms tot rare gedachtekronkels, in Nederlandse ogen althans. Neem Australië, waar de regering van de deelstaat Nieuw Zuid-Wales overweegt verplichte registratie van fietsers in te voeren. Een ontwerper uit Sydney, Toby King, hoopt daar op in te spelen, schrijft de Australische Daily Telegraph. King heeft patent aangevraagd op een fietshelm met nummerplaat.
De forse nummerplaat bevindt zich aan de achterkant van de helm. Hij zou uitgelezen moeten kunnen worden door beveiligingscamera’s. Op de helm zitten richtingaanwijzers die via een bluetoothverbinding met het stuur bediend worden. Er zit ook verlichting op, die via een sensor automatisch aangaat. Kers op de taart is een luidsprekertje, dat waarschuwende geluiden laat horen wanneer de drager “te dicht bij voetgangers fietst”.
Geen plaat op iedere fiets
King hoopt Nieuw-Zuid-Wales lekker te maken voor zijn uitvinding. Als de nummerplaat op de fietser in plaats van op de fiets wordt bevestigd, hoeft de deelstaat niet een plaatje op iedere afzonderlijke fiets te schroeven. Dat scheelt een hoop rompslomp. Volgens King komt zijn helm de veiligheid alleen maar ten goede. “Er is weinig aan bestaande helmen dat ze veilig maakt”, zegt hij.
Eén van de voorstanders van registratie is Simon Menzies, raadslid in Mosman, een voorstad van Sydney. Volgens het raadslid houden fietsers zich niet aan de verkeersregels. Menzies: "Het is irritant voor automobilisten dat fietsers de regels kunnen overtreden zonder gepakt te worden.” Met een nummerplaat wordt de pakkans groter, denkt hij.
'Iedere weggebruiker moet betalen'
Dat je een fiets kunt gebruiken om ergens héén te gaan vindt de lokale politicus kennelijk nog een gek idee. "Mensen die de fiets gebruiken als vervoersmiddel", aldus Menzies, “moeten geregistreerd en verzekerd zijn. Iedere andere weggebruiker betaalt voor registratie en fietsers zouden geen uitzondering moeten zijn."
Volgens een lokale fietsersbond zou de 'nummerplaathelm' mensen alleen maar ontmoedigen om de fiets te pakken, niet in de laatste plaats vanwege de kosten. "Dit leidt alleen maar af waar het werkelijk om gaat: het verbeteren van de veiligheid van fietsers", zegt een woordvoerder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl